Övrigt


Här hittar du tips från oss på andra sidor inom hälsa och sjukvård.

Behöver du sjukvård i Göteborg? Vi har hittat en sida som listar alternativen. Behöver du hjälp med tandvård så har vi också sammanfattat det väl här:

Hur vet man att man får ärlig tandvård?

Att ha en kompetent och kunnig tandläkare är för de flesta mycket viktigt då tändernas hälsa påverkar livet i övrigt. Alla som någonsin har upplevt tandvärk eller ilningar i tänderna vet hur outhärdlig smärtan kan bli, och hur både sömn, ätande och arbete blir lidande på grund av den. Att ha tillgång till en pålitlig tandläkare som både snabbt kan hjälpa till vid akutfall och fungera som en trygg informationskälla när det gäller tandvård i allmänhet är därför guld värt. När man är på jakt efter en ny tandläkare finns det några saker man bör vara uppmärksam på, vilket kan göra det lättare att bedöma vem som erbjuder bäst tandvård för pengarna.

Första intrycket

En första indikation på hur nöjd man kommer att bli med en viss tandläkare är det första intryck som denne ger. Hur bemöts man när man ringer? Är personen i andra änden trevlig och tillmötesgående eller stressad och ofokuserad? Man kan få en rätt god uppfattning om hur professionell en tandklinik är bara genom ett telefonsamtal. Allra bäst är det naturligtvis att gå till kliniken för en första konsultation för att på så sätt skapa sig en uppfattning om både kliniken och den tandläkare man har bokat tid hos. Redan i väntrummet kan man genom att småprata med andra patienter få en bild av hur bra tandläkaren ifråga är. Om alla som väntar har gått till samma person i flera år är det en stark indikation på att de är nöjda och har upplevt god tandvård.

Lugn och informativ

När man träffar en tandläkare för första gången är det viktigt både att observera dennes beteende samt ställa mycket frågor. Är personen lugn och tålmodig i sitt beteende, och kan ge svar på alla frågor är det ett tecken både på kompetens och på säkerhet i arbetsrollen. Om man däremot upplever att tandläkaren är stressad eller osäker och inte tar sig tid att bemöta ens frågor så kanske man bör se sig om efter en annan tandvårdsklinik. Det är otroligt viktigt att känna sig bekväm och trygg när man går till tandläkaren, då det både kan vara en ganska smärtsam och oangenäm upplevelse och dessutom kostar en hel del pengar. Även de som har god tandhygien behöver då och då laga hål eller behandla andra typer av problem, och då vill man kunna lita på att ens tandläkare vet vilken behandling som behövs. Ett slarvigt eller felaktigt utfört jobb av en oärlig tandläkare kan kosta en mycket, både i tandvärk och i pengar.

Jämför

Innan man väljer en tandläkare är det bra att så långt det går försöka jämföra några olika. Man kan exempelvis ringa sina vänner för att höra om deras erfarenheter kring tandvård, och även kolla på nätet efter olika åsikter. Ofta delar folk med sig av både ris och ros, och man kan snabbt hitta de mest rekommenderade tandläkarna i ens närområde.